U bent hier: Home / NIEUWS / Onze werken reizen

ONZE WERKEN EN ONZE EXPOS REIZEN

Regelmatig worden de werken van het Museum van Elsene uitgeleend voor andere prestigieuze tentoonstellingen.

Tijdens de sluiting van het Museum laten we onze werken op reis gaan!

BRUSSEL

Tentoonstelling CRUSH. Onverwachte ontmoetingen tussen design en kunst

Design Museum Brussels - van 22 oktober tot 06 maart 2022

Het Design Museum Brussel en het Museum van Elsene gaan een ritmische en spontane pas de deux aan met de tentoonstelling Crush, die stukken uit hun respectieve collecties samenbrengt. Het Museum van Elsene een selectie van schilderijen, beeldhouwwerken, foto's en andere tekeningen uit zijn reserves naar voren om vrolijke verbanden en speciale accenten te leggen met The Plastic Design Collection. Deze onverwachte dialoog tussen designobjecten en kunstwerken onderstreept de eigenheid en de verscheidenheid van de twee collecties, die in een nieuw licht worden onthuld, zonder enige bescheidenheid.

Meer info !

KUNSTWERKEN OP REIS

BARCELONA

De werken van Magritte en die van het Museum van Elsene zijn in 2022 overal in Europa te bewonderen. Eerst reizen ze naar Spanje (Barcelona en Madrid), daarna zijn ze te zien in het Nordiska Akvarellmusee in Zweden.

Visage du génie (Gezicht van het genie), een emblematisch doek uit 1927, is vanaf 25 februari 2022 te bezichtigen op de tentoonstelling La Maquina Magritte in het Caixa Forum in Barcelona. Het betreft een van de eerste surrealistische werken van de Belgische schilder: realistische elementen zonder enig logisch verband geven gestalte aan een raadselachtig beeld. In een met kegels bevolkt bos groeit een tak door het doodsmasker van Napoleon. Evocatie van het onbewuste, geheimzinnige werelden, taalspellen… De wereld van Magritte is in de Catalaanse stad te zien tot juni 2022.

A laboratory of ideas loopt van 8 mei tot 4 september in het Nordiska Akvarellmuseet. De focus van deze tentoonstelling ligt op Magrittes werken op papier, met onder meer Eloge de la dialectique (Lof van de dialectiek), waarin het thema van het raam wordt uitgediept. Het raam komt frequent voor in de westerse kunstgeschiedenis, waar het de grens afbakent tussen binnen en buiten, tussen werkelijkheid en verbeelding. Dit schilderij wordt zelf als een venster op de wereld beschouwd. Magritte speelt er met de omkering binnen/buiten, de kunstenaar ‘bedriegt’ de toeschouwer, wiens blik valt op een interieur dat een buitengezicht blijkt te zijn. Een andere collage van Magritte, uit 1926, is eveneens op de tentoonstelling te zien. In de buurt van Göteborg tot 4 september 2022, in een prachtig museum aan de oever van het water.

MADRID

Na een valkenjacht (1671), een schilderij van Cornelis Nobertus Gijsbrechts, vertrekt naar het Museum Thyssen Bornemisza in Madrid waar het te zien is op Hyperreal. The art of trompe l’oeil, een tentoonstelling gewijd aan de thematiek van de trompe-l’oeil, waarbij de schilderkunst perfect de werkelijkheid nabootst en de grenzen tussen geschilderd beeld en reëel object opgeheven lijken te worden. Op dit doek bedriegt de schilder de toeschouwer door middel van een doek dat een stilleven onthult: het wild, dat door afgerichte valken werd meegebracht van een jachtpartij (wat te zien is aan de huif links op de tafel, die op de kop van de valk wordt gezet), werd op het eerste gezicht in een natuurlijke schikking op de tafel gelegd. Maar eigenlijk gaat het hier om een complexe compositie, waarbij geraffineerde kleuren en texturen worden vermengd. Dit stilleven werd gemaakt in 1671, toen Gijsbrechts als schilder verbonden was aan het Deense hof. Van 16 maart tot 22 mei 2022 te zien in de Spaanse hoofdstad.

STAY TUNED FOR MORE!

Document acties