U bent hier: Home / MUSEUM IN PROGRESS / Werkzaamheden / Werkzaamheden

Werkzaamheden

De renovatie en de verbouwing van het Museum van Elsene verloopt in twee grote fasen, die in feite overeenstemmen met twee specifieke projecten. Het betreft twee complementaire projecten die achtereenvolgens in werking treden. Ze worden opgevolgd door de technische diensten van de gemeente Elsene, die toezien op de algemene coördinatie ervan. Dat progressief transformatieproces afgaat op een schitterende toekomst.
 

 

Het architecturale verbouwings- en uitbreidingsproject beoogt het volgende:

- valorisering van de relatie tussen het gebouw en zijn omgeving en van de zichtbaarheid in een vrij dicht bebouwde stedelijke omgeving;
- optimalisering van de ontvangstruimte van het publiek, met een leesbare reorganisatie van de diverse functies;
- degelijke herinrichting van de binnen- en buitenruimtes;
- ingebruikneming van de zuilengalerij op de tweede verdieping van de hoofdzaal;
- inrichting van een nieuwe bookshop en cafetaria;
- aanleg van didactische ruimten en van een belevings- en beeldentuin;
- meer comfort in de ontspanningsruimte;
- meer zichtbaarheid van de literaire en commerciële ruimten.

 

FASE 1 → 2018-2022
OPTIMALISERING VAN DE OMSTANDIGHEDEN WAARIN HET PUBLIEK WORDT ONTVANGEN

Fase 1 werd geleid door B-architecten, na een wed­strijd georganiseerd in 2012-2013.

Dit project betreft de renovatie/volledige herin­richting van de ontvangstruimte en de balie. Het moet zorgen voor een betere doorstroming van het steeds talrijkere publiek en voor het bezoekerscom­fort. De nieuwe museumtoegang – die verandert van ‘muizengat’ naar een ruime, lichte hal – bevat nieuwe faciliteiten, zoals een café, dat uitkomt op een zonnig terras, en een shop. Zo willen we zorgen voor meer gastvrijheid en een groter comfort bij de bezoekers. Thans denken we na over de functio­nering van deze nieuwe ruimten, zodat er vanaf de heropening kan worden gezorgd voor een kwalita­tief, aantrekkelijk en niettemin toegankelijk aanbod. Uiteraard worden ook de vestiaires en de sanitaire ruimten volledig gerenoveerd.
 

 

In deze fase werd ook de uitbreiding van het museum aangepakt, een ander essentieel onderdeel van fase 1. Dankzij een historisch legaat werd het gebouw op nummer 75 van de Jean Van Volsemstraat in 2009 ei­gendom van het museum. Om de harmonie van de straat niet te verbreken heeft Bureau B-architecten ervoor gekozen de gevels te bewaren, maar binnenin werden alle vertrekken grondig heringedeeld. Dankzij deze uitbreiding beschikt het museum voortaan over volgende nieuwe ruimten en functies:

Polyvalente ruimte: voor symposia, projecties, verga­deringen…

Didactische ruimte: voor creatieve workshops, activi­teiten voor scholen…

Een technische ruimte voor inwendig gebruik: techni­sche ateliers voor de ploegen van het museum (ver­vaardigen van sokkels, vitrines, sierlijsten, stockage…)

Ten slotte wordt op dit oppervlak een supplementaire zone voorzien: een rustig terras dat toegang biedt tot een tweede tuin. Deze nieuwe, groene buitenruimte wordt hoofdzakelijk gezien als een plek waar de be­zoekers zich kunnen ontspannen.

Al deze nieuwe ruimten en functies zijn los van het tijdelijke en permanente tentoonstellingenparcours toegankelijk, wat bijdraagt tot de rol van het museum als levendige, gezellige ontmoetingsplek.

Budget

De gemeente investeert ongeveer 2.500.000 EUR in dit project. Een bedrag van 500.000 EUR werd geschonken door de stichting Albert en Lady Demuyter (Albert Demuyter is een oud-burgemeester van Elsene).

B-architecten

B-architecten is een platform dat zich specialiseert in verrassende ruimtelijke oplossingen, die zowel de duurzaamheid als de levenskwaliteit verbeteren. B-architecten werd in 1997 opgericht door Evert Crols, Dirk Engelen en Sven Grooten. Tegenwoordig bestaat het team uit 50 architecten, stedenbouwkundigen en ingénieur-architecten, gespecialiseerd in grote bouwkundige en stedelijke projecten.

Het kantoor heeft vestigingen in Antwerpen en Brussel. Zijn competenties situeren zich op diverse gebieden: woningen, kantoren, handelszaken en hun interieur, openbare gebouwen, publieke ruimte… B-architecten heeft ook ervaring met het ontwerpen van tentoonstellingen en toneeldecors. Vanaf het eerste concept ijver

t het bureau voor een vrije dialoog tussen de verschillende partners en voor een echte wisselwerking tussen de architectuur en andere disciplines als het grafisme, de kunst, de multimedia.

 


 

FASE 2 → 2022-2025

OPTIMALISERING VAN HET ENERGIEBELEID, DE CONSERVERING VAN DE WERKEN EN DE VEILIGHEID

Fase 2 is een project van bureau Trio, toege­kend na een openbare aanbesteding in 2019.

Deze meer technische fase heeft slechts nu en dan een impact op de ruimten. Niettemin is ze van wezen­lijk belang voor de volledige renovatie die momenteel aan de gang is in het museum. Ze zorgt ervoor dat het museum in de toekomst beantwoordt aan alle normen op het vlak van conservering, veiligheid en energie­beleid… Het betreft hier stuk voor stuk essentiële ver­eisten voor een hedendaags museum, die zorgen voor een langdurige valorisering, bewaring en overdracht van het erfgoed.

Verbetering van de conservering: de hoge museale eisen op dit vlak zijn veelvoudig van aard. Denk maar aan de handhaving van een stabiele temperatuur en vochtigheidsgraad, die worden aangepast aan de di­verse typologieën van de kunstwerken in de opslag­ruimten en tentoonstellingszalen… Komt daarbij de complexe infrastructuur met gebouwen uit diverse periodes, die werden uitgevoerd in verschillende ma­terialen en volgens verscheidene technieken. Van een complexe uitdaging gesproken! De prioritaire algeme­ne renovatie van de klimaatregelingssystemen die in deze fase wordt ondernomen, zal alvast zorgen voor een gevoelige verbetering van de conservering van de 15.000 werken uit de verzameling.

Verbetering van de veiligheid: behalve aan de vei­ligheid van personen – bijzonder, structureel aan­dachtspunt in het geheel van het project – wordt eveneens gewerkt aan de verbetering van de veilig­heid van de kunstwerken. Tijdens deze fase wordt de opslagruimten heringericht en gedeeltelijk opnieuw uitgerust (met het oog op een ‘reddingsplan voor de werken’) om de veiligheid van de verzameling te op­timaliseren. Er zal ook een volledige update van de beveiligingssystemen (brand - inbraak - diefstal...) worden uitgevoerd.

Verbetering van de energiebeleid: behalve de hier­boven vermelde energetische renovatie zullen twee complementaire acties worden ondernomen om aan de vereisten op dit vlak te voldoen. Enerzijds wordt gezorgd voor de algemene uitwendige isolatie van de gebouwen, rekening houdend met de esthetische aspecten van de architectuur, en anderzijds streven we naar een beter energetisch rendement dankzij de plaat­sing van zonnepanelen op het dak. Ook plaatsen we een efficiënt systeem voor de opvang van regenwater.

TRIO architecture

TRIO architecture werd in 1988 opgericht door de architecten Jean-Jacques Boucau en Xavier de Pierpont. Benoît Errembault en Sébastien Petit, architecten die al vele jaren samenwerken, werden geleidelijk partners en zijn nu de beherende vennoten.

TRIO Architecture voert architecturale opdrachten uit voor de bouw, de verbouwing, de inrichting en de restauratie van gebouwen in het hele land. Dankzij de aandacht die wordt besteed aan de energieprestaties van de gebouwen, zijn verschillende projecten bekroond met zeer lage energie-, passief- en Batex-certificaten. Dankzij zijn uitgebreide ervaring heeft TRIO Architecture een zeer doeltreffende knowhow ontwikkeld voor allerlei soorten projecten: openbare en privéopdrachten, nieuwbouw en renovatie, erfgoedprojecten, huisvesting, kantoren, musea, buitenprojecten, enz.

Document acties