U bent hier: Home / Tentoonstellingen / Vorige tentoonstellingen / Tentoonstellingen 2016 / Tentoonstellingen 2016

Tentoonstellingen 2016

Lente 2016


AGNÈS VARDA. Patates & compagnie
25.02 > 29.05.2016

De tentoonstelling Patates & compagnie nodigde de toeschouwer uit zich onder te dompelen in het inventieve en gevoelige universum van Agnès Varda, laureate van de erepalm van Cannes in 2015 als bekroning van haar hele cinematografische oeuvre. Voor het eerst nam ze ons hier in België, in de stad van haar kinderjaren, mee op een atypische reis langs installaties, video’s en foto’s. Haar genereuze werken vielen op door de humoristische vermenging van recente verwezenlijkingen en jeugdherinneringen.

Catalogus van de tentoonstelling
Agnès Varda, Jean-Luc Douin, Raymond Bellour, Julia Fabry, Dominique Bluher, Kikie Crêvecoeur, Philippe Piguet.
AGNÈS VARDA. Patates & compagnie
Silvana Éditoriale, 96 bladzijden, 70 illustraties. ISBN : 9788836633289,  € 20

 

JEAN-MARIE BYTEBIER. AB.ad.
25.02 > 29.05.2016

Het werk Jean-Marie Bytebier bood zich aan als een kruising tussen een visuele tocht door mooie landschappen en een probleemstelling van de voorstelling ervan. Zijn werk stelde ons een onderdompeling voor in ons eigen innerlijk, veeleer dan een onderdompeling in de natuur die hij onvermoeibaar blijft schilderen. Vanaf zijn eerste experimenten aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Gent, waar hij in de jaren 1980 afstudeerde, blijft hij onafgebroken op zoek gaan naar het antwoord op de vraag: Hoe komt de ervaring van het landschap tot stand?

 

OUTINGS. Museum buiten kader

05.03 >30.04.2016

Het project OUTINGS. Museum buiten kader was voor het eerst te gast in België en voegde een snufje street art toe aan de collectie van het Museum van Elsene. Begin maart 2016 gingen een twintigtal personages, rechtstreeks afkomstig uit de schilderijen van het Museum, op verkenning door de straten van Elsene. Dat gebeurde in samenwerking met een groep jongeren en senioren uit de gemeente, die voor dit project samen rond de tafel hebben gezeten.

Parallel hiermee liep in het Museum van Elsene tot 30 april 2016 een fototentoonstelling over de Outingsprojecten die Julien de Casabianca, kunstenaar en initiatiefnemer van het project, overal in de wereld heeft gerealiseerd. > Lees meer

Dit project was mede mogelijk gemaakt met de steun van de Vrienden van het Museum van Elsene, de Franstalige Gemeenschapscommissie en de Nationale Loterij.

 

Zomer 2016

 

PHOTOREALISM. 50 Years of Hyperrealistic Painting
30.06 > 25.09.2016

Na het grote succes van onze tentoonstelling in 2014 over het werk van de Amerikaanse hyperrealistische beeldhouwer Duane Hanson vondt in het Museum van Elsene PHOTOREALISM. 50 Years of Hyperrealistic Painting plaats. Deze tentoonstelling focuste op het hyperrealistische œuvre van de Amerikaanse schilders uit de periode 1960- eind jaren 1980. In het kielzog van de popart belichten of bekritiseren de hyperrealisten de Amerikaanse consumptiemaatschappij. Ze doen dat in een boeiende, haast fotografische stijl.

 

Catalogus van de tentoonstelling:
Otto Letze,
PHOTOREALISM. 50 années de peinture hyperrealiste / 50 years of hyperealistic painting.
Institut für Kulturaustausch / Museum van Elsene Editie  - Twetalige editie FR-AN. € 25

Tentoonstelling georganiseerd in samenwerking met het Institut für Kulturaustausch van Tübingen, Duitsland.

 

RIEN NE VA PLUS ! Pictures at an exhibition. Juan d'Oultremont
30.06 > 25.09.2016

Opgevat als een globale installatie bood deze opmerkelijke tentoonstelling een originele kijk op Moessorgski’s pianocyclus Pictures at an Exhibition. Dit gebeurde aan de hand van een ruime collectie platenhoezen. RIEN NE VA PLUS! bracht een nieuwe benadering van onze verhouding tot de schilderkunst en verkende de geschiedenis van de grafische vormgeving in 20ste eeuw. Zo ontstond een aparte ontmoeting tussen beeld en muziek. Niet alleen werd voor het project gebruik gemaakt van de meest actuele beeldende technieken, ook werden het museumbezoek en het samengaan van erfgoed en prospectie onder de loep genomen.

Met steun van Lochten & Germeau.

 

 

 

ORIOL VILANOVA. Laureaat Art'Contest 2015
30.06 > 25.09.2016

Oriol Vilanova schuimt de rommelmarkten af van de steden waar hij woont. Hij gaat voortdurend op zoek naar ansichtkaarten waarvan hij, als een obsessief verzamelaar, monumentale series maakt. De beelden in zijn assemblages voeren een onderlinge dialoog en nodigen ons uit om stil te staan bij de iconen en figuren die, aan het begin van onze eeuw, een tegelijkertijd monsterlijke en komische gedaante aannemen. Zijn belangstelling voor het mateloze mondt uit in installaties, performances en geschriften waarin hij zich buigt over de effecten van herhaling en overdrijving.

In samenwerking met Art'Contest en Art Brussels.

 

Herfst 2016

 

DIALOGUE WITH LIGHT. Walter Leblanc Jef Verheyen
27.10.2016 > 22.01.2017

De tentoonstelling DIALOGUE WITH LIGHT. Walter Leblanc – Jef Verheyen neemt de toeschouwer mee voor een originele ervaring in het hart van de schilderkunst. De schilderijen van twee grote kunstenaars uit de naoorlogse Belgische abstracte kunst treden er voor het eerst met elkaar in dialoog. De werken van Walter Leblanc en Jef Verheyen nodigen uit tot een zintuiglijke waarneming, een bevreemdende onderdompeling in de diepten van een uiterst belangrijk oeuvre: elementen als kleur, materie, licht… die de traditionele voorstellingen overstijgen. In de geest van de Zerogroep (Fontana, Manzoni, Uecker, Mack) stellen beide kunstenaars de toeschouwer hun nieuwe visies voor, laten ze hem kennis maken met vernieuwende beeldende ruimten en onverwachte emoties.

Catalogus
Dialogue With Light, Adrien Grimmeau & Johan Pas
Tweetalige editie (Frans en Nederlands), 208 paginas
Uitgeverij Lannoo / Racine 29,95 €

Met steun van

 

CONSTANT LAMBRECHT
27.10.2016 > 22.01.2017                                

 

Constant Lambrecht werd in Roeselare geboren (1915-1993). Hij was een actief lid van de lyrische abstractie uit de tweede helft van de twintigste eeuw. Hoewel zijn werk invloeden vertoont van het Vlaamse expressionisme, wees hijzelf op het belang van Zadkine en waagde hij zich ook aan kubistische schilderijen à la Picasso, die opvielen door hun kleuren en ritme.

 

JOHAN VAN MULLEM
27.10.2016 > 22.01.2017                                

 

Subtiel afwisselend tussen evenwicht en spanning aarzelt het werk van Johan Van Mullem tussen versluiering en openbaring. Met een zeldzame virtuositeit, gul en onstuimig tegelijk, wekt hij een bijzondere werkelijkheid tot leven. Laat u opnemen in dit boeiende universum, bewoond door mensen en landschappen.

Met steun van

Document acties