U bent hier: Home / Tentoonstellingen / Vorige tentoonstellingen / Tentoonstelligen 2011 en vroeger

Tentoonstellingen 2011 en vroeger

De tentoonstellingen van het Museum van Elsene in 2011 en vroeger: Olivier Debré, Explosition, Non, pas ce soir, Dubuffet, Pierre Lahaut, Paul Delvaux, El Cubismo, Close-up, 10 Jaar Aanwinsten, De Dürer à Jan Fabre, Paul Delvaux, Annabella Guetatra - Jen Hesse, Steinlen, Jacques Guilmot, Fading, La photographie n'est pas l'art, De Schinlders van het zoniënwoud...

JAAR 2012

 

Lente 2012

LA BELLE ÉPOQUE DE JULES CHÉRET. Van affiche tot decor
01.03 > 20.05.2012

JULES CHÉRET was tekenaar, schilder, decorontwerper, lithograaf en drukker. Hij gold als de uitvinder van het moderne affiche en oefende een bepalende invloed uit op de artistieke en literaire kringen van de BELLE ÉPOQUE. Met zijn ontelbare kleurenaffiches heeft hij zijn stempel gedrukt op het stedelijke landschap en bracht hij de kunst in het straatbeeld binnen. Op de tentoonstelling kon u niet alleen kennis maken met Chérets loopbaan als affichemaker, maar ook zijn schilderijen en decorontwerpen bewonderen.

Catalogi (FR):

Samenvatting

La Belle Époque de Jules Chéret : de l'affiche au décor

Réjane Bargiel, Ségolène Le Men, La Belle Époque de Jules Chéret, De l'affiche au décor
Les arts décoratifs, 30 x 23 cm, 365 pages, € 59

La Belle Époque de Jules Chéret : de l'affiche au décor (fascicule)

La Belle Époque de Jules Chéret, De l'affiche au décor (fascicule)
Les arts décoratifs, 9,50

 

NICOLAS ROZIER. Tombeau pour les rares
23.03 > 15.04.2012

Villon, Baudelaire, Artaud… hebben NICOLAS ROZIER geïnspireerd tot de intieme portretten uit Tombeau pour les rares. Zevenentwintig portretten van overleden schrijvers, geconfronteerd met zevenentwintig teksten van auteurs die werden uitgenodigd om over hun grote voorgangers te schrijven.

De tentoonstelling bood een beeld van het universum van deze auteurs, die dankzij hun krachtige broosheid en snedige taal een radicaal verschillende plaats in de letteren hebben opgeëist.

 

PIETER GEENEN. Laureaat ArtContest 2011
20.04 > 20.05.2012

Het Museum van Elsene ontving de laureaat van ART’CONTEST 2011. Het werk van Pieter Geenen bouwde voort op de lange traditie van de landschapskunst. In zijn audiovisuele creaties onderzocht de kunstenaar de suggestieve en evocatieve eigenschappen van landschappen, die beantwoordden aan geopolitieke en geosociale werkelijkheden. Een esthetische en geëngageerde kunst.


Zomer 2012

POP-UP. Artistieke banden
21.06 > 09.09.2012


poster POP-UP

POP-UP, artistieke banden
bood een origineel, interactief overzicht van de hedendaagse Belgische kunst. De reeks nieuwe aanwervingen in het Museum van Elsene vormde het uitgangspunt van de tentoonstelling. De kunstenaars vulden haar aan met een ander eigen werk naar keuze. Om het plaatje volledig te maken nodigden ze op hun beurt een collega uit. Op die manier kwamen de vele benaderingen van de hedendaagse kunst aan bod. De bezoekers kozen hun favoriete werk en in 2013 krijgt de laureaat een solotentoonstelling in het Museum van Elsene.
 

ALFRED COURTENS. Beeldhouwer
21.06 > 09.09.2012

Op deze intimistische tentoonstelling maakte u kennis met het volledige werk van Belgisch kunstenaar Alfred Courtens (1889-1967). Courtens is vooral bekend om zijn portretten van de koninklijke familie, zijn borstbeelden van hoogwaardigheidsbekleders en zijn monumentale ruiterbeelden.

In het Museum kwamen ook andere aspecten van zijn kunst aan bod: tekeningen, pastellen, medailles, bas-reliëfs, bevallige moeder-en-kind groepen, naturalistische beelden van vrouwen en kinderen, art-decofiguren en mannenportretten.

Alfred Courtens, beeldhouwer of de ontdekking van een verfijnd, plechtstatig werk.


Herfst 2012

BELGISCHE KUNST. Een moderne eeuw . Collectie Caroline & Maurice Verbaet
11.10.2012 > 20.01.2013
Vernissage tentoonstelling Verbaet, 10 october 2012, copyright foto Faddoua Alboudakhani, Belgium 2013

De tentoonstelling BELGISCHE KUNST. EEN MODERNE EEUW bracht een exclusieve selectie van prestigieuze Belgische kunstwerken uit de privécollectie van Caroline & Maurice Verbaet. Schilderijen, beelden en grafische werken nodigden de bezoeker uit om de Belgische kunst te ontdekken – of herontdekken – via de ervaren kennersblik van de verzamelaars.

Met werken van : Félicien Rops, Fernand Khnopff, James Ensor, Georges Minne, Léon Spilliaert, Rik Wouters, Fritz Van den Berghe, Constant Permeke, Floris et Oscar Jespers, Jules Schmalzigaug, Jean Brusselmans, Victor Servranckx, René Magritte, Paul Delvaux, Pierre Alechinsky, Jo Delahaut, Panamarenko, Jan Fabre…

Catalogus (NL):

Samenvatting

Belgische kunst : een moderne eeuw - Collectie Verbaet

 

PAUL DELVAUX. Het ontstaansproces van zijn werk
11.10.2012 > 20.01.2013

Het œuvre van Paul Delvaux is het resultaat van een lange, voortdurend evoluerende zoektocht. Het telt ontelbare voorbereidende tekeningen en schetsen die aan de basis liggen van zijn geschilderde meesterwerken. De tentoonstelling PAUL DELVAUX, Het ontstaansproces van zijn werk bood de bezoeker een originele kijk, achter de coulissen als het ware, op de manier waarop een aantal belangrijke doeken van de beroemde Belgische schilder zijn ontstaan.

 

ROLAND DELCOL
16.11 > 30.12.2012

ROLAND DELCOL (Brussel, 1942) behoort tot de boegbeelden van het Belgische hyperrealisme. Hij was bevriend met de beroemde surrealistische schrijver en dichter Louis Scutenaire (1905-1987). In zijn werk, dat gekenmerkt wordt door een aparte humor en erotische uitstraling, benadert Delcol de werkelijkheid op een sobere, ongecomplexeerde manier. De wereld van Delcol bezingt het vrouwelijke naak, dat hij niettemin op een verwarrende manier gestalte geeft. De schilder streeft ernaar het paradijs terug te vinden, dat door de massaconsumptie uit de tweede helft van de 20ste eeuw verloren is gegaan. Het was en bijzondere tentoonstelling, waarop u kennis kon maken met een indrukwekkend, poëtisch en ongewoon werk.

 

 

JAAR 2011


Lente 2011

OLIVIER DEBRÉ. Un abstrait lyrique. Rétrospective
24.02 > 15.05.2011

Tentoonstelling Olivier Debré en MNF in het Museum van Elsene, 26 februari 2011 - copyright foto Babelphoto.be

Op de tentoonstelling heeft u kennis kunnen maken met het werk van Olivier Debré. Samen met Hans Hartung, Pierre Soulages en Serge Poliakoff behoort hij tot de belangrijkste vertegen-woordigers van de lyrische abstractie in Europa.

Vanaf zijn eerste tekeningen, waarin Picasso’s invloed merkbaar is, tot zijn laatste haast monochrome abstracte landschappen schiep Debré een monumentale kunst. Uit zijn grote doeken komt een oneindige panoramische visie aan het licht. In een gevoelige beeldtaal interpreteert hij de ruimte van de natuur, de schoonheid, de energie van het landschap en hun betrekking tot de mens.

‘Ik ben geen landschapschilder. Ik vertolk de emotie die ik ondervind wanneer ik voor een landschap sta, niet het landschap zelf.’

Tijdens de tentoonstelling kon u de fotografische documentaire van Marc Deville bekijken, waarin de realisatie van het toneeldoek van de nieuwe Opera van Shanghai wordt toegelicht. De documentaire onthulde het scheppende genie en de fabelachtige kunstenaarsloopbaan van Debré.

Catalogus (FR/EN):

Samenvatting

Olivier Debré

Catalogne OLIVIER DEBRE, Eric de Chassey et Lydia Harambourg,
Expressions contemporaines (FR/EN)


Zomer 2011

EXPLOSITION. Graffitikunst in Brussel
16.06 > 04.09.2011

Explosition


Catalogus Dehors, Adrien Grimmeau, CFC Editions
- niet meer beschikbaar in de bookshop van het Museum van Elsene

Explosition ging een grote uitdaging aan: voor het eerst deden graffiteurs hun intrede in het museum! Het Museum van Elsene belichtte 25 jaar stedelijke kunst. Op deze atypische en explosieve tentoonstelling werden de grenzen van de scheppende kunst verlegd. Het publiek maakte er kennis met stromingen die op straat zijn ontstaan.

Met werk van Bonom, Byz, Defo, Diogène, Eyes B, Sozyone Gonzalez, Hell’O Monsters, Koor, Jean-Luc Moerman, Obêtre, Parole, Plug, Arne Quinze en vele anderen.

 

NON, PAS CE SOIR. Uitgeverij la trame viert zijn 10de verjaardag
16.06 > 04.09.2011

Creëren is weerstand bieden, Gilles Deleuze

De Belgische en buitenlandse kunstenaars*, gekend of het ontdekken waard, die in het Museum getoond werden, hebben allen meegewerkt aan de uitgaven van la trame: frontière, le temps, l’engagement, la puissance de l’inertie, non, pas ce soir… eens verbonden door een expo, een ongewone manifestatie of een uitgave waarin filosofen, wetenschappers en schrijvers stoutmoedig zij-aan-zij geplaatst werden.

*Hélène Amouzou, Elodie Antoine, Bachelot / Caron, Lucile Bertrand, Annick Blavier, Louise Bourgeois, Felten/Massinger, Anne Fontenelle, Filip Francis, Pélagie Gbaguidi, Anne de Gelas, Jérôme Giller et Nolwenn Dequiedt, Michel Hanique, Anne Lefebvre, Daniel Locus, Sandrine Lopez, Karine Marenne, Patricia et Marie-France Martin, Cécile Massart, Kumi Oguro, Kevin Reynaert, Studio 21 bis, Bob Verschueren, Bernard Villers and Dorothée Wycart.


Herfst 2011

DUBUFFET. Architecte
20.10.2011 > 22.01.2012

Vernissage tentoonstelling Dubuffet, 19 oktober 2011, copyright photo Georges Strens, Belgium 2013

Jean Dubuffet behoort tot de toonaangevende kunstenaars uit de 20e eeuw. Hij was niet alleen schilder, tekenaar en beeldhouwer, maar wijdde zich ook aan het toneel, de literatuur, de muziek en last but not least de architectuur. Op de tentoonstelling DUBUFFET, architect werd dit onbekende aspect uit zijn loopbaan belicht. U maakte er kennis met het bevreemdende driedimensionale universum van de kunstenaar Jean Dubuffet.

Catalogus (FR/EN):

Samenvatting

Dubuffet. Architecte

Catalogus Dubuffet Architecte, Daniel Abadie, Edition Hazan Eds (FR/EN)

 

PIERRE LAHAUT. Hommage
20.10.2011 > 22.01.2012

De tentoonstelling werd opgevat als huldebetoon bij de tachtigste verjaardag van de kunstenaar en de publicatie van zijn rijke monografie door het Mercatorfonds. Lahauts vele talenten als schilder, tekenaar, aquarellist en pastelschilder kwamen er aan bod. Een gevoelige en raadselachtige abstractie zorgde voor de grote poëtische kracht van de werken.

 

PAUL DELVAUX. Graveur
20.10.2011 > 22.01.2012

Paul Delvaux (1897-1994), vooral bekend als surrealistisch schilder, begon vanaf 1960 te experimenteren met verschillende graveertechnieken en had begin jaren 1980 een honderdtal etsen gemaakt. De kunstenaar beschouwde zijn etsen als zelfstandige werken, hoewel ze ook vaak als uitgangspunt voor zijn schilderijen dienen. Delvaux’ etsen zijn overigens helemaal in harmonie met de rest van zijn beeldend werk. Alle geliefkoosde thema’s van de kunstenaar komen er aan bod. Buiten de skeletten zijn ook de andere bouwstenen van zijn surreële universum aanwezig zoals de vrouw, treinen, trams en de bouwkunst uit de klassieke oudheid, Het Museum stelde een originele selectie van een twintigtal werken tentoon uit het œuvre van Delvaux, waarin zowel zijn voorliefde voor het thema van de vrouw als zijn bevreemdende leefwereld aan bod kwamen.

 

> Raadpleeg de volledig lijst met beschikbare werken in het Museum van Elsene


JAAR 2010


Lente 2010

EL CUBISMO. Cubism and its context
05.02 > 25.04.2010

Sinds 1983 verzamelt de Fundación Telefónica (Madrid) hoogstaande moderne en hedendaagse kunstwerken. De collectie waarin de kubistische stroming ruimschoots is vertegenwoordigd, geniet internationale erkenning. De verzameling brengt werken bijeen van Franse, Spaanse en Latijns-Amerikaanse kunstenaars die actief waren tussen 1907 en 1924.

Tijdens de tentoonstelling el Cubismo kon u zowel met beroemde als met minder bekende kunstenaars kennismaken. Behalve werken van Juan Gris, Auguste Herbin, Natalia Gontcharova en André Lhote kreeg u schilderijen te zien van onder anderen Albert Gleizes, Rafael Barradas en Louis Marcoussis.

We leerden deze schilders kennen aan de hand van hun portretten, stillevens, landschappen en abstract aandoende composities.


Zomer 2010

CLOSE-UP.  L'été de la photographie
25.05 > 05.09.2010

De fotoverzameling van het Museum van Elsene bestaat uit honderdtallen opnamen. Ze werd vanaf de jaren 1970 opgebouwd onder impuls van Ere-conservator Jean Coquelet, zelf een fotograaf.

Tijdens de tentoonstelling Close-up kon het publiek voor het eerst kennismaken met het werk van hoofdzakelijk Belgische kunstenaars, die zich op verschillende manieren lieten inspireren door het vrouwelijk naakt, het stedelijke landschap, organische elementen of de effecten van de materie.

Sommigen van hen gebruikten de fotografie als enige expressiemiddel bij de totstandkoming van hun subjectieve werkelijkheid. Anderen beschouwden haar dan weer als een medium naast andere technieken die ze, elk op zijn eigen manier, interpreteerden. De afdrukken van Lucien Clergue, Gilbert De Keyser, Gilbert Fastenaekens, Robert Morian, Marie-Françoise Plissart en Marc Trivier worden tentoongesteld naast het fotografische werk van onder anderen Dirk Braeckman, Michel François, Wim Delvoye, Marie-Jo Lafontaine…

 

10 JAAR AANWINSTEN (Collectie van het Museum van Elsene)
25.05 > 05.09.2010

10 jaar aanwinsten, activiteiten met kinderen in het Museum van Elsene, copyright foto Georges Strens, Belgium 2013

Zoals elk groot museum streeft het Museum van Elsene ernaar zijn verzameling uit te breiden door een dynamisch aankoopbeleid. De nieuwe aanwinsten vervolledigen de bestaande collecties of geven het werk van veelbelovende kunstenaars een plaatsje in het museum.

Jaarlijks komt een aankoopcommissie samen, die helemaal door de Gemeente Elsene wordt gefinancierd. Zij zorgt ervoor dat de verzameling van het Museum voortdurend aangroeit. Dit verstandige aankoopbeleid wordt aangevuld door talrijke schenkingen en legaten. De bezoeker kon tijdens de tentoonstelling bijgevolg kennismaken met recent verworven hedendaagse werken, maar ook met schilderijen en beeldhouwwerken uit de voorbije eeuw – van Stéphane Balleux, Panamarenko, Pol Bury, Lismonde, James Ensor, Rik Wouters…

 

DE DÜRER À JAN FABRE. Meesterwerken
25.05 > 05.09.2010

Het Museum van Elsene nodigde u van harte uit Van Dürer tot Jan Fabre. Meesterwerken, waarop de meest prestigieuze schatten uit de verzameling te zien zijn.

Van Albrecht Dürer tot Jan Fabre over James Ensor, Henri de Toulouse-Lautrec, Theo Van Rysselberghe, Constant Permeke, Gustave de Smet, Pierre Alechinsky of Auguste Rodin, Francis Picabia, Pablo Picasso, Joan Miró en Ann Veronica Janssen – de werken die het Museum van Elsene aan het publiek voorstelde, leidden de bezoekers langs een schitterend parcours.


Herfst 2010

PAUL DELVAUX. De bronnen van het œuvre
01.10.2010 > 16.01.2011

Tentoonstelling Delvaux, Rondleidingen, copyright photo Georges Strens, Belgium 2013

De tentoonstelling Paul Delvaux, De bronnen van het oeuvre bood een ongeziene benadering van de beroemde Belgische surrealist. Zijn oeuvre trad er in dialoog met dat van de kunstenaars die hun stempel op zijn werk hebben gedrukt. Zoals elke kunstenaar heeft Paul Delvaux zijn beeldende universum opgebouwd aan de hand van diverse invloeden die hij tijdens zijn loopbaan onderging. Hij maakte gebruik van zijn contacten om een originele stijl in het leven te roepen. Hierbij waren zowel zijn eerste leermeesters van belang als de diverse esthetische affiniteiten die hij achteraf ontwikkelde.

Catalogus (NL/FR):

Samenvatting

Paul Delvaux : de bronnen van het œuvre

 Laura Neve, Paul Delvaux : De bronnen van het oeuvre
Editions Racine, 29,95

 

DISCOVER EACH OTHER THROUGH WATER
01.10.2010 > 16.01.2011

In het kader van de wedstrijd ‘Discover each other through water’, georganiseerd door de gemeente Elsene, stelde het Museum van Elsene werken tentoon van amateur- en beroepskunstenaars afkomstig uit acht gemeenten uit Europa, Afrika en het Midden-Oosten: Biarritz (Frankrijk), Cascais (Portugal), Kalamu (Congo), Megido (Israël), Mizil (Roemenië), Zababdeh (Palestina) en Zacharo (Griekenland). De internationale wedstrijd bood de deelnemende kunstenaars de kans om, op basis van het thema ‘water’, hun visie op de ander te vertolken. Het was de bedoeling de inwoners van hun gemeenten voor het ontwikkelingsvraagstuk te sensibiliseren door hen op een veelzijdige, interactieve manier te laten nadenken over internationale solidariteit en Noord-Zuid-verhoudingen.

 

ANNABELLA GUETATRA - JENS HESSE. Prijs Marie-Louise Rousseau 2010
19.11.2010 > 16.01.2011

Het Museum van Elsene nodigde u om de werken te ontdekken van Annabelle Guetatra, laureate van de Marie-Louise Rousseau Prijs 2010 en van Jens Hesse, 2de prijs. In 1986, ziet de Marie-Louise Rousseau Prijs het licht dankte zij een gift ten voordele van de Gemeente Elsene. Zijn doel : de laureaat van een schilderwedstrijd belonen. In het huidig kader waar ontwerpen verscheidene meer en meer ingewikkelde ontwikkelingen meemaakt – installaties, video, numerieke kunst, fotografie e.d., heeft deze prijs tot doel een kreatieve stap te belonen door het bevoordeeld gebruik van de schilderkunst te eren.

JAAR 2009


Lente 2009

STEINLEN. L’œil de la rue
12.03 > 30.05.2009

Théophile-Alexandre Steinlen, La rentrée du Soir, 1897, tous droits réservés

Steinlen geniet tegenwoordig bekendheid vanwege zijn affiches, zijn scènes van het dagelijkse leven, en vooral zijn katten. Andere aspecten van zijn oeuvre zijn echter niet zo bekend : zijn grote stillevens, zijn zinnelijke naakten, zijn vlijmscherpe portretten, zijn Zwitserse, Franse en Noorse landschappen en zijn latere werk dat aan de Eerste Wereldoorlog was gewijd. Op de unieke tentoonstelling werden werken en onuitgegeven documenten bijeengebracht uit tal van privécollecties en openbare verzamelingen.

Catalogus (FR):

Samenvatting

Steinlen : l'œil de la rue

Théophile-Alexandre Steinlen, L'oeil de la rue, Edition 5 Continents Eds

 

JACQUES GUILMOT. beeldhouwwerken
12.03 > 30.05.2009

Jacques Guilmot werd in Soignies (Zinnik) geboren, waar hij als steenhouwer in de groeven werkte en zich de eeuwenoude kennis en technieken van het beroep eigen maakte. Hij was als het ware voorbestemd om beeldhouwer te worden. Hij volgde geen opleiding, maar ontwikkelde zich als autodidactisch kunstenaar. Hoewel hij ook marmeren beelden maakte, ging zijn voorliefde uit naar het plaatselijke arduin en naar het harde, maar broze ‘noir de Mazy’, een zwarte marmersoort. Als geen ander kende hij de geheimen van de minerale wereld. Hij had een immens respect voor de materie, haar gewicht en dichtheid. Uitgaand van een erg sobere vormentaal (cilinders, bollen, ovalen, vierkanten, kubussen) ontwierp hij abstracte beelden die opvallen door hun zuivere, ingetogen kracht, door de serene, kalme atmosfeer die ze opwekken.

Alle werken waren afkomstig uit het atelier van Jacques Guilmot. De tentoonstelling werd opgevat als een hommage aan de onlangs overleden kunstenaar, van wie het museum recent een beeldhouwwerk in blauwe hardsteen verwierf.


Zomer 2009

FADING
25.06 > 13.09.2009

Fading toonde 40 Belgische hedendaagse kunstenaars, allen actief op de internationale kunstscène. Fading onderzocht hoe zij in confrontatie met de multimediale maatschappij een eigen kritische beeldspraak hebben ontwikkeld en de grenzen van de vervaging in het picturale vlak aftasten. De tentoonstelling en het boek vergeleken de verschillende artistieke dimensies in de reconstructie van het beeld.

Catalogus (EN/FR):

Samenvatting

Fading

Fading : Quarante artistes contemporains belges, Musée d''Ixelles, Édition SNOECK


Herfst 2009

LA PHOTOGRAPHIE N'EST PAS L'ART. Collection Sylvio Perlstein
29.10.2009 > 10.01.2010

Als Antwerps diamantair en juwelier, is Sylvio Perlstein een van die even vermaarde, als discrete grote kunstverzamelaars. Hij bracht zijn tijd door, verdeeld over Europa, de Verenigde State en Brazilië, en leefde omringd door een uitzonderlijke verzameling van moderne en hedendaagse kunst, waarin de fotografie een uitgelezen plaats innam. Drie wezenlijke periodes in de geschiedenis van de fotografie wekten zijn geestdrift: de fotografie van de jaren 1920-1930, de conceptuele fotografie van de jaren 1960-1970 en de hedendaagse fotografie.

De tentoonstelling was een weergave van deze rijkdom en diversiteit in meer dan tweehonderd originele afdrukken van de jaren 20 tot vandaag, waaronder zowel beroemde meesterwerken als miskende schatten van meesters, zoals Manuel Alvarez-Bravo, Hans Bellmer, Brassaï, Henri Cartier-Bresson, Man Ray of ook nog Vanessa Beecroft, Andy Warhol, Barbara Kruger, Vik Muniz en Nan Goldin. «Lichamen», «Maskers en Gezichten»,

«Woorden», «Voorwerpen», «Ruimte»… Door een thematische benadering per hoofdstuk werden confrontaties en onuitgegeven dialogen opgeroepen tussen beelden en kunstenaars uit verschillende periodes en van diverse horizonten, waardoor de subtiele relaties in het licht werden gesteld die binnen deze constellatie de werken met elkaar verweven. Iedere collectie, deze naam waardig, gaf op eigen manier een definitie van de fotografie, net zoals Man Ray die met dat tikkeltje humor stelt: « La photographie n’est pas l’art.», het hierbij verder aan ons overlatend om ons een idee te vormen of te ontdekken wat de fotografie dan wel zou kunnen zijn.

Catalogus (FR/EN):

Samenvatting

la photographie n'est pas l'art, Collection Sylvio Perlstein

LA PHOTOGRAPHIE N'EST PAS L'ART. Collection Sylvio Perlstein, Editions Musée d'Ixelles, Bruxelles et Musée de la ville de Strasbourg

 

DE SCHILDERS VAN HET ZONIËNWOUD. Voortuin van Brussel (1850-1950)
29.10.2009 > 10.01.2010

In de tweede helft van de 19e eeuw veroorzaakte de opgangkomende industrialisering als reactie een toenemende belangstelling voor de natuur en vonden de kunstenaars hun inspiratie in de Brabantse landschappen naar het voorbeeld van de schilders van Barbizon in het woud van Fontainebleau. Voor verscheidene schildersgroepen, die als ware pleinairisten het landschap opzochten, werd het woud een uitverkoren thematiek zoals voor « de school van Tervuren », de schilders van Rood-Klooster te Oudergem, van de « Vallée des Artistes » te Linkebeek en de schilders gegroepeerd onder de naam « Uccle Centre d’Art ». In het kader van het honderdjarig jubileum van de natuurbeschermingsvereniging “De Vrienden van het Zoniënwoud” nodigde het Museum van Elsene u uit tot een wandeling in het Zoniënwoud doorheen de landschapsschilderkunst tussen 1850 en 1950.

Catalogus (NL/FR):

Samenvatting

De schilders van het zoniënwoud 1850 - 1950

Les peintres de la forêt de Soignes – De schilders van de Zoniënwoud 1850-1950, Emmanuel Van de Putte, Serge Goyens de Heusch, Bruxelles, Éditions Racine

Het Museum van Elsene organiseerde reeds andere tentoonstellingen. Meer informatie : 02/515 64 21/22

 

> Raadpleeg de volledig lijst met beschikbare werken in het Museum van Elsene

 

Document acties