U bent hier: Home / Activiteiten / Scholen / Scholen-articles / Basisonderwijs

Basisonderwijs

Rondleidingen en animaties voor leerlingen van 7 tot 12 jaar.

BEZOEK AAN DE KINDERTENTOONSTELLING HOP!

HOP LA!
6 tot 12 jaar

Om de beweging voor te stellen – heftig, golvend, klankrijk… - hebben kunstenaars meer dan één pijl op hun boog. Uitgaand van een twintigtal werken uit de vaste collectie van het Museum van Elsene en speciaal opgevat voor kinderen van 6 tot 12 jaar is HOP! een tentoonstelling die alle zintuigen prikkelt en alle spieren losgooit. Deze expo breekt met de traditionele museale conventies. De werken worden voorgesteld op maat van de kinderen, terwijl ook de volwassenen een nieuwe kijk op de kunst wordt aangeboden.          

Het meubilair in het midden van de tentoonstelling werd speciaal voor kinderen ontworpen. Het is opgevat als een ontspannings- en verkenningsruimte en biedt een overzicht van de tentoonstelling, zodat de jonge bezoekers de werken in hun eigen tempo kunnen ontdekken. Hierbij staan tastbare dozen, klank- en geurdozen tot hun beschikking, en wie dat wenst kan met zijn vingers schilderen. Het is de bedoeling dat ze op een intuïtieve manier aan de slag gaan, in eigen tempo. Voor een optimale kennismaking is het niettemin belangrijk dat de kinderen in kleine groepjes worden ingedeeld en begeleid worden bij de verschillende activiteiten. Indien u voor een niet geleid bezoek kiest, kan de didactische map als leidraad dienen om het bezoek te organiseren, zodat u en uw klas maximaal van de tentoonstelling kunnen genieten.

In het multimedialab van de aangrenzende zaal kan iedereen, klein en groot, met zijn lichaam verschillende bewegingsvormen verkennen. Een interactieve videovoorstelling van het collectief PIMPAMPET stelt choreografieën voor op basis van de elf woorden die een rode draad op de tentoonstelling vormen.
Opgelet: deze installatie is alleen toegankelijk in de formule ‘rondleiding + animatie’.

Doelstellingen van de rondleiding:
- op een intuïtieve, speelse manier kennismaken met de kunst;
- kennismaken met verschillende aspecten van de beweging: in de kunst, met het lichaam, in de taal;
- expo voor kinderen vs. expo voor volwassenen: de regels die in het museum gelden, zijn dezelfde voor iedereen. Laten we ze samen ontdekken en respecteren.  

Twee opties om de tentoonstelling te bezoeken:

  • 1. Rondleiding zonder gids
    Om maximaal van de tentoonstelling te genieten en uw bezoek te structureren, kunt u gebruikmaken van de didactische map. Het multimedialab daarentegen is uitsluitend toegankelijk onder begeleiding van een gids.

Praktisch:
Duur van dit vrije bezoek: 1 u.
Tarief: gratis toegang voor de kinderen en hun begeleiders (max. 2 gratis begeleiders /15 kinderen).
Minimum 1 begeleider per 15 kinderen.
Reservering verplicht.

Opgelet het HOP-lab is niet toegankelijk zonder gids.

  • 2. Rondleiding + animatie
    U bezoekt de tentoonstelling HOP! en haar activiteiten samen met een gids.
    U hebt toegang tot het multimedialab.

Praktisch
Duur van de rondleiding : 1 u. (40’ op de tentoonstelling en 20’ in het lab).
Tarief: gratis toegang voor de kinderen en hun begeleiders (max. 2 gratis begeleiders /15 kinderen).
50€/gids/1 u./ max. 15 kinderen.
Reservering verplicht.

 

ROND DE EXPO ROBERT DOISNEAU EN HOP!

EEN DRUK OP DE KNOP
5 tot 12 jaar

1-2-3 Piano! Hoe slagen kunstenaars erin om ons via foto’s en schilderijen tot stilstand te brengen in de rush van het leven? Hoe zien wij eruit met de pauzeknop ingedrukt, bevroreren in ons alledaags handelen? Welke contouren neemt ons lichaam aan? Zijn ze gekromd of hoekig, zacht of stijf? Met deze vragen in het achterhoofd reizen wij heen en weer tussen de tentoonstelling Robert Doisneau en de kindertentoonstelling HOP! De jonge bezoekers exploreren op een speelse manier de beweging in kunst en wat dit teweegbrengt in ons lichaam. Als kers op de taart volgt een workshop rond het versieren van silhouetten.

Doelstelling van de rondleiding:
- Ontdek het begrip "poseren" (als model voor een foto, een schilderij, een sculpltuur)
- Ontdek verschillende media gebruikt om beweging in beeld te brengen (schildeij, sculptuur, foto)
- Observeer schilderijen van statische en bewegende figuren
- Zoom in op de verschillende bewegingen en de lichaamstaal bij de analyse van het kunstwerk
- Breng een creatie tot stand rond een beweging van het lichaam.

Interactieve rondleiding van 1u of rondleiding met workshop van 1u30.

Atelierbezoek van 1u30

- Gecombineerd met de HOP!-expo  (1/2u in de expo van Robert Doisneau, 1/2 u bij HOP!, 1/2u in het HOP–lab voor een thematisch bezoek met de beweging in de kunst)

 

 

 

ROND DE EXPO ROBERT DOISNEAU

PARIJS, KLEIN MAAR FIJN!
7 tot 12 jaar

Parijs is klein. Dat is zijn ware grootheid. Iedereen ontmoet elkaar. (…) – quote uit: Paris est Tout Petit, Jacques Prévert.

Volgens Prévert is Parijs een kleine stad. Laat ons een uur rondwandelen met de beroemde Franse fotograaf Robert Doisneau en zijn bevriende dichters. Stap voor stap ontdekken wij verbanden tussen de beelden en woorden. Flarden van gedichten wakkeren onze fantasie aan en resulteren in eigen verzinsels rond de foto’s. Tegelijkertijd maken wij van de gelegenheid gebruik om Parijs te ontdekken in een ander tijdperk. Daarnaast volgen wij het pad dat fotografie tot op heden heeft afgelegd. De rondleiding wordt aangevuld met een workshop, waarbij kinderen de silhouetten van Doisneau tot leven laten komen in Parijse achtergrond van eigen hand.

Doelstelling van de rondleiding:
- Ontdek het œuvre en leven van Robert Doisneau
- Maak een reis naar het Parijs uit een ander tijdperk
- Leer gedichten van Franse poëten uit de tweede helft van de 20ste eeuw
- Laat jou meevoeren door poëzie bij het waarnemen van de beelden
- Dompel je onder in de evolutie van fotografie

Interactieve rondleiding van 1u of rondleiding met workshop van 1u30.

Atelierbezoek van 1u30

- Gecombineerd met de HOP!-expo  (1/2u in de expo van Robert Doisneau, 1/2 u bij HOP!, 1/2u in het HOP–lab voor een thematisch bezoek met de beweging in de kunst)

 

 

ROND DE VASTE COLLECTIE

KLEURENTRIO
6 tot 10 jaar

Kleuren staan centraal in deze rondleiding doorheen de vaste collectie van ons museum. Cyaan, magenta en geel, de drie musketiers van de schilderkunst, staan tot uw dienst! Experimenteer en ontdek een geslaagd kleurenpalet dat jouw werk extra in de verf zet.

Verloop van de activiteit
Het bekijken van abstracte en expressionistische werken zet de kinderen aan tot reflectie over de uniekheid kleuren en dit laat ze toe een betere kijk te krijgen op concepten zoals vlakke kleurtinten, transparantie en polychromie. De workshop bouwt voort op de begrippen die ontdekt werden tijdens de rondleiding. Geïnspireerd op een werk naar keuze worden de kinderen gestimuleerd om emotie en kleur te combineren. Door zelf aan de slag te gaan met verf, leren zij werken met kleuren en hierin brengen ze eigen nuances aan. Interactieve rondleiding van 1 uur of rondleiding met workshop van 1u30

_
EEN DIERENWANDELING IN HET MUSEUM
6 tot 9 jaar

Ken jij al veel dieren? En kan je ze herkennen op de schilderijen? Maak samen een wandeling doorheen de Belgische kunst van de 19de en 20ste eeuw en ontdek allerlei vreemde dieren. Ga daarna zelf aan de slag met schaar en papier en maak je eigen dierenvriendjes.
Interactieve rondleiding van 1 uur of rondleiding met workshop van 1u30 

_
PORTRETGALERIJ
5 tot 12 jaar

Wie zijn de personages die we tegenkomen in de zalen van het Museum van Elsene? En wat vertellen ze ons? Tijdens deze ludieke rondleiding leren de kinderen hun verbeeldingen te ontwikkelen en krijgen ze sleutels aangereikt om de portretkunst te begrijpen, van de renaissance tot heden. Op het einde van het parcours hebben de kinderen in detail kennisgemaakt met vier à zes portretten uit de vaste collectie.

De rondleiding kan worden aangevuld met een creatieve workshop, waarin de kinderen hun zelfportret maken. Hiervoor gebruiken ze diverse accessoires vanuit de schilderijen van het museum.

Doelstelling van de rondleiding:
- Kennismaking met portretten uit verschillende periodes van de kunstgeschiedenis
- Begrijpen hoe belangrijk het portret was in de schilderkunst, en de functie ervan leren kennen naargelang de verschillende periodes.
- Het thema van de emotie uitdiepen op basis van de gezichten en hun expressie.
- De narratieve verbeelding van de kinderen ontwikkelen
- Op een realistische manier het eigen gezicht tekenen, en er toch een originele toets aan toevoegen.
Interactieve rondleiding van 1 uur of rondleiding met workshop van 1u30

_
HET LICHAAM IN ALLE STATEN
7 tot 12 jaar

Gebogen, gevouwen, languit, wentelend… Het lichaam kan allerhande houdingen aannemen en vormt van oudsher een bron van inspiratie voor de kunstenaar.

Verloop van de activiteit
Op basis van een aantal gekozen werken gaan de kinderen de confrontatie aan met de verschillende voorstellingen van het lichaam, zijn expressievormen en de emoties die hierdoor worden opgewekt. Vervolgens bootsen ze de houdingen na en voelen de lichamelijke spanningsvelden die hierdoor ontstaan. De kinderen fungeren als levend model. Met diverse technieken worden ze door hun vriendjes uitgebeeld.

Belangrijkste vaardigheden
- Bewegingen navolgen, imiteren en nabootsen.
- Technische middelen kiezen in functie van de voorstelling.
- Personages weergeven.

Interactieve rondleiding van 1 uur of rondleiding met workshop van 1u30

_
MY OWN COLLECTION
10 tot 14 jaar

Ben je een verzamelaar in spe? We maken kennis met de prachtige collectie bijeengebracht door Caroline en Maurice Verbaet. Daarna kiezen we onze favoriete werken uit om zo een eigen minicatalogus samen te stellen.

Verloop van de activiteit

Het bezoek aan de tentoonstelling is gefocust op het thema ‘collectie’. Waarom legt iemand een verzameling aan? Hoe komt een kunstverzameling tot stand? Op basis van welke criteria worden de werken uitgekozen? Tijdens de ontdekkingstocht mogen de leerlingen drie à vier lievelingswerken uitkiezen die ze in een eigen minicatalogus willen opnemen. Het creatieve proces begint in de museumzalen en eindigt in de pedagogische ruimte. De leerlingen kunnen kiezen uit verschillende technieken (tekenen, schilderen, collages…).

Belangrijkste vaardigheden

- Opinie en voorkeur geven en verdedigen betreffende de kunstwerken.
- Zich leren identificeren met bepaalde expressievormen en kunstuitingen.
- Duidelijk de intenties i.v.m. het kunstwerk verwoorden.

Interactieve rondleiding van 1 uur of rondleiding met workshop van 1u30

_
PRAKTISCHE INFO

Interactieve rondleiding (1 uur)
Aantal leerlingen: max. 45
Prijs: €50/gids (+ prijs van toegangsticket; gratis tot 18 jaar)
1 gids voor max. 15 kinderen.
Gratis toegang voor de leerlingen + voor de 2 begeleiders per groep van 15 kinderen.

Rondleiding + workshop (1:30 uur)
Aantal leerlingen: max. 30
Prijs: €75/gids.
1 gids voor max. 15 kinderen.
Gratis toegang voor de leerlingen + voor de 2 begeleiders per groep van 15 kinderen

Informatie en reserveringen: Dienst Publiekswerking, Stéphanie Masuy en Débora Leleu
Binnen de week krijgt u antwoord op uw verzoek, bedankt voor uw begrip.
02/515 64 21/22 - museum@elsene.brussels

Document acties